Sprekers SmartTalks'19

Samenvatting van de presentatie van: Prof. dr. Egija Zaura

Wordt de basis voor mondgezondheid van de baby al in baarmoeder gelegd?

Tijdens zwangerschap ondergaat het ecosysteem in de mond grote veranderingen. Veel vrouwen krijgen bovendien last van zwangerschapsgingivitis. Is dat erg? Prof. dr. Egija Zaura, hoogleraar orale microbiële ecologie bij de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA, vertelt over de invloed van de mondgezondheid van de moeder op de zwangerschap en op de mondgezondheid van de baby. 

Samenvatting van de presentatie van: Dr. Erik Vermaire

Voorkomen van gaatjes in het melkgebit: Makkelijk gezegd, makkelijk gedaan?

Wat is de staat van het melkgebit in Nederland nu echt? Dr. Erik Vermaire boort het gevoelige onderwerp aan of we eigenlijk wel slim en effectief omgaan met de verzorging van het kindergebit.

Samenvatting van de presentatie van: prof. dr. Dick Swaab

Van baarmoeder tot Alzheimer

Hoe komt het dat we allemaal verschillend zijn in wat we doen en denken? Zelfs identieke tweelingen hebben verschillende persoonlijkheden. Volgens prof. dr. Dick Swaab, schrijver van het boek ‘Wij zijn ons brein’ is, naast de verschillen genetica en in wat we meemaken tijdens onze ontwikkeling, het sleutelwoord: zelforganisatie.

Samenvatting van de presentatie van: Mark Mieras

Hoe werkt een tiener?

Tienerhersenen werken intensief aan sociale en narratieve functies die essentieel zijn om succesvol te leven. Ze zijn extreem flexibel, maar tieners zijn ook roekeloos, kwetsbaar en vaak ontrouw aan behandeling. Hoe vind je toch de samenwerking?

Samenvatting van de presentatie van: Prof. dr. Wim Crielaard

Morgen naar de tandarts? Vandaag even niet poetsen.

Gelukkig krijgt preventie een steeds nadrukkelijker rol in de tandheelkunde. Om meer inzicht te krijgen in de processen die onze mond gezond houden, hebben we een aantal studies uitgevoerd waarin we gezonde monden van jongvolwassenen in kaart hebben gebracht.