Samenvatting van de presentatie van: Prof. dr. Egija Zaura

Wordt de basis voor mondgezondheid van de baby al in baarmoeder gelegd?

Tijdens zwangerschap ondergaat het ecosysteem in de mond grote veranderingen. Veel vrouwen krijgen bovendien last van zwangerschapsgingivitis. Is dat erg? Prof. dr. Egija Zaura, hoogleraar orale microbiële ecologie bij de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA, vertelt over de invloed van de mondgezondheid van de moeder op de zwangerschap en op de mondgezondheid van de baby. 

Zwangerschapsgingivitis

Zwangerschap is vanwege het overgeven, de trek in zoet en een andere samenstelling van het speeksel altijd belastend voor het gebit. Zo’n 40 tot 100 procent van de zwangere vrouwen heeft bovendien last van zwangerschapsgingivitis. Niet omdat ze niet goed poetsen, maar omdat ze door de zwangerschap meer bloed en een betere doorbloeding hebben. Deze vrouwen hebben bovendien meer kans op ontstekingen, onder andere omdat het immuunsysteem bij zwangeren wordt onderdrukt. Dat alles leidt tot een grotere kans op ernstige gingivitis, soms met hyperplasie van het tandvlees.

Risico’s van parodontitis

Paradontitis geeft een 1,6 keer hogere kans op vroeggeboorte, 2,2 keer hogere kans op  zwangerschapsvergiftiging en ruim 3 keer meer kans op vroeggeboorte met een laag geboortegewicht. Er is niet voldoende bewijs dat parodontale behandeling tijdens de zwangerschap helpt bij het voorkomen van ongunstige zwangerschapsuitkomsten. Kortom, stelt de professor, behandelen tijdens de zwangerschap is te laat, preventie is het devies.

Kinderwens? Eerst je mond op orde!

Bacteriën voor een gezonder kind?

Bacteriën zijn niet alleen maar slecht, bepleit professor Zaura. Zo zou het kunnen dat het lichaam door zwangerschapsgingivitis mondbacteriën in het bloed brengt om het immuunsysteem van de foetus te trainen. Ook is onderzocht wat beter is: het aflikken of het uitkoken van een gevallen speentje. En wat blijkt: minder hygiënisch opgevoede kinderen hebben een ander microbioom en minder kans op eczeem, astma en allergieën.

De professor verrast de zaal verder met het weetje dat mondbacteriën bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. En ze legt uit dat door het doden van bacteriën in de mond met chloorhexidine dit gunstige effect op de bloeddruk wegvalt.

Haar advies: “Kijk eens anders naar bacteriën. Ze leveren een bijdrage aan de (mond)gezondheid, dus we moeten ze niet zomaar doden.”

Prof. dr. Egija Zaura is hoogleraar orale microbiële ecologie bij de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA.